Het opvallendste kenmerk van turkoois is zijn kleur: een bijzondere kleurschakering die schommelt tussen groen en blauw en die algemeen bekend staat als “turquoise”. Sommige stenen neigen meer naar het groen, terwijl andere varianten eerder blauw zijn. Deze unieke kleurschakering maakt turkoois een erg geliefde edelsteen voor sieraden. Wat is de betekenis en werking van turkoois?

Turkoois zou de oudste edelsteen zijn die door de mensheid “ontdekt” werd. De steen werd op heel wat archeologische sites teruggevonden. Eeuwenlang was turkoois erg kostbaar. Keizers, koningen en krijgers verwerkten turkoois in hun kronen, juwelen, sierwapens en kledij.

Naast statussymbool werden er in de oudheid ook bijzondere krachten aan turkoois toegeschreven. Soldaten droegen turkoois als beschermende steen in een armband of halsketting wanneer ze zich op het slagveld wierpen.

Turkoois heeft geen sterke glans, maar is eerder dof. De steen is ook niet doorzichtig, zoals amethist, kwarts of agaat. Hierdoor heeft hij nooit echt de status van “volwaardige edelsteen” gekregen. Dit deed echter niets af van zijn populariteit. Doorheen de tijd is turkoois altijd één van de meest gebruikte edelstenen in sieraden gebleven.

Hoe wordt turkoois gevormd?

Turkoois wordt gevormd door mineralen zoals koper, aluminium en ijzer die zich doorheen de tijd via insijpelend water ophopen in de aardkorst en daar verweren en oxideren. Omdat turkoois zich in andere gesteenten vormt, wordt het vaak “geaderd” in andere mineralen teruggevonden.

De kleur van turkoois is afhankelijk van de hoeveelheid ijzer en andere aanwezige mineralen.

Waar wordt turkoois gevonden?

Turkoois wordt in heel wat landen gevonden, maar de grootste afzettingen bevinden zich in China, Pakistan, Iran en Afghanistan. Ook in Mexico, de Verenigde Staten van Amerika, Chili en Australië werden grote hoeveelheden turkoois gevonden.

Het vormingsproces verschilt van regio tot regio, of zelfs van locatie binnen dezelfde regio. Dit leidt tot heel wat unieke varianten van turkoois. Daarom wordt turkoois vaak vernoemd naar de mijn waar het gewonnen wordt.  Zo is de Sleeping Beauty-turkoois afkomstig uit de Sleeping Beauty-mijn bij Globe in Arizona.

turkoois in arizona

Genezende werking van turkoois

Turkoois heeft sterk beschermende eigenschappen, die de drager behoeden voor bedreigingen van buitenaf. Daarom werd de steen al van in de oudheid als talisman gedragen door koningen en krijgers.
Turkoois neutraliseert toxische energie en storende invloeden van technologie.

Turkoois wordt ook geassocieerd met vriendschap, geduld, liefde, loyaliteit en vrouwelijke kracht. Het mineraal laat je eerlijk communiceren, en bevordert leiderschap en verantwoordelijkheidsgevoel. Verder geeft turkoois rust, zeker wanneer je uitgeput of gestresseerd bent.

Turkoois werkt extra helend voor de sterrenbeelden Stier, Tweelingen, Boogschutter, Waterman en Vissen.

Sieraden met turkoois kopen en dragen

Dankzij zijn unieke turquoise kleur is turkoois al millennia lang een erg populaire edelsteen voor sieraden. De steen past in heel wat verschillende stijlen, van klassiek Victoriaans tot boho/vintage bohemian oorbellen, halskettingen en ringen.

Ook Op Girls of the Wild vind je heel wat sieraden met turkoois, verspreid over verschillende collecties, dus in erg veel verschillende stijlen.

Ben je op zoek naar een betaalbaar sieraad in turkoois? Neem dan zeker een kijkje in ons ruime aanbod aan Turkoois oorbellen, halskettingen en hangers. Er zit vast en zeker een juweeltje bij dat je zal kunnen bekoren :-).

Reageren? Dat kan hier :-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *