Wat is de helende werking van carneool? En voor welk sterrenbeeld is carneool in het bijzonder geschikt?

De rode tot bruine carneool, ook wel kornalijn of bloedagaat genoemd, is een verwarmende steen die activerend, aardend en opbeurend werkt. De naam van het gesteente stamt van het Latijnse woord carnis, wat “vleeskleurig” betekent.

De steen werd vroeger dan ook veel als een helende en beschermende steen gezien die geassocieerd werd met de spieren en het bloed. Zo werd carneool onder andere in het oude Egypte gebruikt tegen bloedingen en bloedarmoede.

Hoe wordt carneool gevormd?

Carneool is een chalcedoonvariant en een kwartssoort die meerdere tinten kan hebben, variërend van een wittig oranje tot een bruine kleur. Over het algemeen is de kleur doorschijnend en oranjerood.

De kleur hangt af van de temperatuur waaronder de edelsteen is ontstaan, en de hoeveelheid ingesloten water. Bij lagere temperaturen ontstaat een geel tot oranje carneool met veel hydroxide. Bij hoge temperaturen verdampt het meeste water, en zit er dus minder water in de steen. Hierdoor kleurt de carneool  donkerder rood tot bruin. Ook de hoeveelheid ijzer in het gesteente draagt bij aan de rode kleur.

Lichtere carneool kan verkleuren onder invloed van het zonlicht. Ligt de steen veel in de zon, dan wordt hij donkerder.

Waar wordt carneool gevonden?

De steen ontstaat veelal in vulkanische gebieden en verweringszones. In deze regio’s wordt dan ook veelal een rodere variant van het gesteente gevonden. Belangrijke vindplaatsen zijn onder andere te vinden in India, Saoedi-Arabië, Egypte en Brazilië, maar carneool wordt ook veel in Australië, Uruquay, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten gedolven.

Genezende werking van carneool

Carneool staat vooral bekend als een kalmerende en verwarmende steen. Wanneer je last hebt van voorjaarsmoeheid, depressie of stress kan carneool deze negatieve gevoelens verminderen. De steen helpt om problemen op te lossen en stress los te laten en geeft je meer zelfvertrouwen. Oranje carneool stimuleert daarnaast ook de levensvreugde en geeft je een beter gevoel van eigenwaarde.

Verder geeft carneool je vernieuwde energie en beurt de steen je op. Carneool werkt in dit opzicht ook motiverend en versterkt je doorzettingsvermogen. Zo kan je doelgericht te werk gaan en problemen snel en pragmatisch oplossen. Je maakt af waar je aan begint en haalt zo meer succes.

Tot slot is carneool ook goed te dragen als je je vaak in een groep bevindt. De steen beschermt enerzijds tegen negatieve emoties van anderen en maakt je anderzijds ook behulpzaam. Ook stimuleert carneool het gevoel van samenhorigheid binnen een groep.

Carneool werkt extra helend voor de sterrenbeelden Ram, Stier en Kreeft.

Sieraden met carneool kopen en dragen

Reeds in het oude Griekenland en het Romeinse Rijk, maar ook in Mesopotamië en het oude Egypte werd carneool vaak verwerkt in ringen en andere sieraden.

Wanneer je vandaag op zoek bent naar sieraden met carneool, om deze te dragen tegen depressies, voor meer energie of omdat de steen gewoon ook erg mooi is, neem dan zeker een kijkje in onze webshop. We hebben heel wat originele sieraden met carneool in de aanbieding 🙂 !