Bergkristal is de meest voorkomende kwarts variant. Deze zuivere en heldere edelsteen werd al zo’n 10.000 jaar geleden in het Mesolithicum gebruikt als helende steen, maar ook als siersteen. Wat is de werking en betekenis van bergkristal?

De naam “kristal” stamt uit de tijd van de oude Grieken. Zij noemden bergkristal ook wel “versteend ijs”, ofwel krustallos (κρύσταλλος) in het Grieks. Pas later in de middeleeuwen werd het woord “berg” vooraan toegevoegd, om de edelsteen te kunnen onderscheiden van andere kristalvormen.

Hoe wordt bergkristal gevormd?

Bergkristal wordt net als de andere kwartssoorten gevormd uit een verbinding tussen silicium en zuurstof. De steen ontstaat vooral in ondergrondse gangenstelsels onder hoge hitte, bijvoorbeeld in magma wanneer dit geleidelijk afkoelt, maar ook door heet ondergronds water.

Bergkristal is over het algemeen helder en doorzichtig, maar wanneer kristallen in heet water zijn opgelost en als mineralen worden afgezet kunnen ze een witte kleur hebben. In de afgezette kristallen zitten dan kleine belletjes water of gas die voor de witte kleur zorgen.

Wanneer bergkristal geheel wit van kleur is, wordt het ook wel melkkwarts of sneeuwkwarts genoemd. Op het moment dat het gesteente andere insluitsels heeft en daardoor een andere kleur heeft, wordt het gesteente als een ander soort kwarts gezien, bijvoorbeeld amethist.

Waar wordt bergkristal gevonden?

Bergkristal wordt op heel wat plekken in de natuur gevonden, maar niet altijd met de juiste kwaliteit. Historisch gezien werd de steen veelal gevonden in India en Sri Lanka, maar tegenwoordig komt de steen vaak uit Kenia, Madagaskar en Brazilië. De steen wordt echter ook in de Amerikaanse staten Maine en Californië gevonden, evenals in de Europese landen Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Polen.

bergkristal wordt gevonden in zwitserland

Genezende werking van bergkristal

Bergkristal is een zuiverende steen die veelal beschermt tegen negatieve invloeden. De steen stimuleert  positiviteit en kalmeert bij negatieve gevoelens zoals woede en verdriet. Zo kan bergkristal niet alleen helpen om emoties weer in balans te brengen, angsten te overwinnen of vooroordelen los te laten, maar ook om meer liefdevol door het leven te gaan.

Daarnaast zorgt bergkristal ook voor een heldere geest. Bergkristal bevordert concentratie en geduld, helpt om doelgericht te werk te gaan en geeft inzicht in jezelf en je gedachten. Ook stimuleert de steen een neutrale houding zodat je onpartijdig en onbevooroordeeld beslissingen kan nemen en beter problemen kan oplossen.

Bergkristal werkt extra helend voor de sterrenbeelden Leeuw, Tweelingen en Steenbok.

Sieraden met bergkristal kopen en dragen

Bergkristal wordt al duizenden jaren als sieraad gedragen, dus waarom zou je de steen nu ook niet meer bij je houden in de vorm van een sieraad? Ook in de webshop van Girls of the Wild is het mogelijk om verschillende sieraden met bergkristal aan te schaffen.

Snuister in onze collectie bergkristal-sieraden. Je vindt vast iets naar jouw smaak 🙂 .

Reageren? Dat kan hier :-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *