Amethist sieraden Girls of the Wild

Amethist is een van de meest geliefde edelstenen. Waarom is dat zo? En welke werking en betekenis wordt aan amethist toegeschreven?

Amethist in de geschiedenis

Amethist staat bekend om zijn opvallende paarse tinten en kent een lange geschiedenis.  Al van bij de Oude Grieken werd de edelsteen vereerd om zijn bijzondere werking. Zo zou amethist beschermen tegen dronkenschap (“amethystos” betekent in het oud-Grieks letterlijk “niet dronken”).

Amethist werd doorheen de tijd gebruikt in heel wat koninklijke juwelen, kronen, scepters en ook religieuze artefacten. De steen stond erg lang bekend als de “bisschopssteen” en sierde menig bisschoppelijke ring.

Heel lang wist amethist zijn status als hoogwaardige en kostelijke edelsteen te bewaren. Dat veranderde echter in de loop van de 17de eeuw, toen er op heel wat plekken in de wereld afzettingen van amethist ontdekt werden. Dit deed de prijs van de edelsteen kelderen. Dit had echter geen enkele invloed op zijn populariteit. Misschien zelfs integendeel, want de prijsdaling maakte amethist alleen maar toegankelijker.

Hoe ontstaat amethist?

Amethist is een paarse kwarts die over miljoenen jaren gevormd wordt. Door een voortdurende opeenvolging van smeltende en stollende lava ontstonden er holtes in de aardkost. Deze holtes vulden zich langzaam maar zeker met gassen en water die afzettingen van siliciumdioxide en sporen van ijzer en/of mangaan bevatten.

Na verloop van tijd begonnen deze afzettingen te kristalliseren, wat uiteindelijk resulteerde in de vorming van sprankelende amethist geodes en kristallen.

Waar wordt amethist gevonden?

Hoewel ooit een zeldzame edelsteen wordt amethist nu op heel wat plekken in de wereld gevonden. In Brazilië vind je waarschijnlijk de grootste amethistafzettingen. Deze werden voor het eerst ontdekt in de 19de eeuw, maat zijn sindsdien grotendeels ontgonnen. De ontdekking van deze afzettingen veroorzaakte de grote waardedaling van amethist.

Verder wordt amethist ook gevonden in onder andere Uruguay, de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Korea, Zambia… in alle continenten dus. Recent werd er nog een grote afzetting amethist ontdekt in Marokko.

werking en betekenis amethist

Genezende werking van amethist

Amethist is erg geliefd. De edelsteen zou emotionele genezing stimuleren en stress en angst verminderen. Amethist zou zuiverend werken en ook helpen om negatieve emotionele patronen te doorbreken. Daarom wordt het kristal vaak gebruikt om slechte gewoonten als drank- en druggebruik te overwinnen.

De emotioneel helende eigenschappen van amethist zouden verder helpen bij het omgaan met diep persoonlijk verlies. De edelsteen wordt vaak ingezet om verdriet een plaats te leren geven. Amethist zou rust, kalmte en inzicht bieden, en de kracht om angsten los te laten.

Amethist is de geboortesteen voor personen die in februari geboren zijn en zou extra helend werken voor de sterrenbeelden Ram, Maagd, Schorpioen, Boogschutter, Waterman en Vissen.

Sieraden met amethist kopen en dragen

Zijn vele tinten paars, van licht lila- en lavendelpaars tot diep violet, en doorzichtige structuur maken amethist een van erg populaire edelsteen voor sieraden. Bovendien is er steen in het algemeen erg betaalbaar, al kan dieppaarse amethist zeer prijzig kan zijn.

Amethist wordt gebruikt in heel wat verschillende soorten sieraden, van oorbellen en ringen tot kettingen en hangers. Ook op GirlsoftheWild.com vind je heel wat juweeltjes gemaakt met amethist. Wil je dus een betaalbaar sieraad met amethist kopen? Neem dan een kijkje in de webshop.

Reageren? Dat kan hier :-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *