agaat werking en betekenis

Agaat is een soort kwarts met een doorschijnend en gestreept uiterlijk, al dan niet in combinatie met microkristallen. Wat is de werking en betekenis van agaat?

Agaat wordt teruggevonden in de meest levendige kleuren. Deze bijzondere combinatie van heldere kleuren met strepen en kleine kristalletjes maakt van agaat een unieke, opvallende en populaire edelsteen. En ook op Girls of the Wild vind je heel wat sieraden gemaakt met agaat.

Hoe wordt Agaat gevormd?

Agaat wordt gevormd wanneer ondergronds water met hoge concentraties silica in holtes van rotsen doorsijpelt. Wanneer de opgeloste siliciumdioxide neerslaat tegen de wanden van de holte, verandert de afzetting langzaam maar zeker in een silicagel.

Doorheen de tijd kristalliseert deze silicagel uiteindelijk tot het microkristallijne kwarts dat we kennen als agaat. Dit proces neemt duizenden jaren in beslag, waardoor er zich op verschillende tijdstippen afzonderlijke lagen silicagel vormen, telkens met een andere samenstelling. Zo ontstaan de typische banden of strepen van agaat.

Soms verandert ook de samenstelling van het ondergrondse water zelf, en kan het gebeuren dat er verschillende onzuiverheden in de silicagel worden afgezet. Dit verklaart de verschillende kleuren van agaat. Dit proces kan ook leiden tot de vorming van “onzuiverheden” zoals pluimen en dendrieten in agaat (geeft erg mooie effecten!).

Waar wordt Agaat gevonden?

Agaat komt overal ter wereld voor, van Italië, Duitsland, Brazilië, Egypte, tot India en de VS. Je vindt agaat dus in vrijwel elk continent, in eindeloos veel variaties.

Al deze regio’s hebben gemeen dat ze in het verleden periodes van sterk vulkanische activiteit gekend hebben. Hierdoor kon er water met hoge silicaconcentraties ontstaan, essentieel voor de vorming van de microkristallen.

Werking en betekenis van Agaat

De genezende werking van agaat is afhankelijk van de variëteit en kleur. De meeste agaten worden gewaardeerd voor hun trage genezende eigenschappen die rust en stabiliteit zou geven. Als je je je gespannen, negatief of niet helemaal lekker in je vel voelt, dan komen de kalmerende eigenschappen van agaat zeker van pas.

Blauwe kant agaat (blue lace) is een van de meest populaire varianten van de edelsteen. Bekend om zijn zachte blauwe en witte banden, staat dit type agaat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Verder zou hij je ook de moed geven om je mening te uiten.

Rode agaat geeft dan weer doorzettingsvermogen en stimuleert positief denken, terwijl paarse agaat wordt geassocieerd met schoonheid, maar ook inspireert tot creativiteit en efficiëntie op het werk. Groene mos agaat zou je uithoudingsvermogen bevorderen en helpen om doelen duidelijker te visualiseren.

Agaat zou extra helend werken voor de sterrenbeelden Ram, Stier, Schorpioen en Steenbok.

Sieraden met Agaat kopen en dragen

Agaat heeft veel wat te bieden. Een van de leukste eigenschappen van agaat is dat er zoveel variëteiten in zoveel verschillende kleuren beschikbaar zijn, wat elk juweel met agaat al snel een unieke uitstraling geeft.

Juwelen met agaat bestaan letterlijk in alle maten en kleuren, zodat iedereen wel iets vindt naar zijn of haar smaak. Ook bij Girls of the Wild vind je oorbellen, hangers en kettingen met agaat in alle kleuren, van diep rood, over helder blauw tot levendig groen.

Duik onze webshop in en vind jouw droomsieraad met agaat!

Reageren? Dat kan hier :-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *